wielomiany
lord vader: rozwiąż równania: a) −2x3−6x2+8x=0 b)20x6+x5−x4=0 c)x4+x3−8x−8 d)5x3+x3+15x=0
e)x4+2x2−8x−16=0
9 cze 08:43
Janek191:
a) −2 x3 − 6 x2 + 8 x = 0
− 2 x*( x2 + 3 x − 4) = 0
−2 x*( x + 4)*(x −1) = 0
x = 0 lub x = − 4 lub x = 1
=========================
9 cze 10:51
Janek191:
d) 5 x3 + x2 + 15 x = 0
x*( 5 x2 + x + 15) = 0
x = 0 lub 5 x2 + x + 15 = 0
Δ = 1 − 4*5*15 < 0 − brak pierwiastków
x = 0
====
9 cze 10:53
Jack:
c)
x4 + x3 − 8x − 8 = 0
x3(x + 1) − 8(x + 1) = 0
(x+1)(x3−8) = 0
x = − 1 lub x3 = 8
x = − 1 lub x = 2
9 cze 11:39
Jack: b) x4 przed nawias i wszystko jasne.
9 cze 11:53