matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych. + obliczenia
Dominik:
sin α = {3}{4},α∈(0°.90°)
9 cze 08:11
Janek191:
3
sin α =
α ∊ ( 0
o
, 90
o
)
4
więc
9
7
cos
2
α = 1 − sin
2
α = 1 −
=
16
16
√
7
cos α =
4
oraz
sin α
3
√
7
3
4
3
3
√
7
tg α =
=
:
=
*
=
=
cos α
4
4
4
√
7
√
7
7
1
√
7
ctg α =
=
tg α
3
9 cze 13:31