rachunek prawdopodobieństwa
szach-mat: Wiemy, że
P(X > x,Y > y | Λ =λ) =e−λxe−λy.
Niech Λ będzie zmienną losową o rozkładzie wykładniczym o średniej wartości 1.
Wylicz F(X,Y)(x,y).
_________________
Więc dane o Λ:
EΛ=1
FΛ=1−e−λ
fΛ=e−λ
ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite dla zmiennej o rozkładzie ciągłym:
P(X > x,Y > y) = ∫ℛ fΛ (λ) * P(X > x,Y > y | Λ =λ) dλ co jest równe [ po podstawieniu]
P(X > x,Y > y) = ∫ℛ e−λ * e−λx * e−λy dλ =
= ∫ℛ e( −λ ) * ( 1 + x + y) dλ
ale chcemy znać
F(X,Y)(x,y)=P(X ≤ x, Y ≤ y)
więc co mam dalej zrobić, proszę o wskazówkę...
8 cze 22:29