Oblicz całki podwójne po wskazanych zbiorach
Michał: Witam, mam problem z zadaniem oblicz całki podwójne po wskazanych zbiorach jeśli D jest
czworokątem o wierzchołkach (−1.0) (2.0) (3.1) (0.1)
∫∫x/y+1 dxdy
Po rozrysowaniu czworokąta widać że zbiór dla y to 0≤y≤1 a dla x z prostych y−1≤x≤y+2
Nie wiem za bardzo jak podzielić tą całkę alby dobrze policzyć. Odpowiedź powinna wynosić
(6−3ln2)/2
8 cze 22:12
jc:
∫∫ x/y +1 dxdy = ∫∫ x/y dxdy + 3
Nawet na kwadracie [0,1]x[0,1] całki nie policzysz. ∫1/y dy = ln y i mamy katastrofę w zerze!
Coś tu jest pomylone

W podobnych calkach pomaga zamiana zmiennych. W tym wypadku: u =x−y+1, y=y.
8 cze 22:28
Michał: Myślę że błąd wynika z tego iż nie dokładnie przepisałem przykład, teraz powinno być dobrze
∫∫xy+1 dxdy
8 cze 22:39
Michał: Policzyłem tą całkę po x i wyszła 6y+32y+2 i teraz nie do końca wiem jak rozbić tą całkę
po y
8 cze 22:41
jc: Zapomniałeś nawiasu! To zmienia sens zadania.
Zaproponowane przekształcenie nie zmienia pola.
W nowych zmiennych, x = u +y−1
∫ = ∫03 du ∫01 (u+y−1)/(y+1) dy =
∫03 du ∫01 [ (u−2)/(y+1) +1 ] dy = ∫03 [(u−2) ln 2 + 1] du
= [32 /2 − 2*3] ln 2 + 3 = 3 − (3/2) ln 2
8 cze 22:51
jc: Zamiana zmiennych pozwala nam uniknać całkowania po równoległboku.
Zamiast tego całkujemy po prostokącie.
W oryginalnych zmiennych powinieneś rozbić całkę na trzy całki.
8 cze 22:56
Michał: Liczenie całki i wynik rozumiem natomiast jeśli mógłbyś jeszcze wytłumaczyć te nowe zmienne i
dlaczego przedział dla u wynosi od 0 do 3 oraz dlaczego w drugiej linijce w liczniku całki po
dy zniknął y?
8 cze 23:06
Michał: Ok nie wyświetlił mi się twój drugi wpis
Dzięki
8 cze 23:07