Funkcja kwadratowa
Patrycja: Proszę o pomoc

Wierzchołek funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c, która ma dwa różne miejsca zerowe należy do IV
ćwiartki układu współrzędnych. Ustal znak wyrażenia:
a−bc
8 cze 21:53
Janek191:
Δ = b
2 − 4 a c > 0
p > 0 i q < 0
więc
oraz
b
2 − 4a*c > 0 ⇒ c < 0
8 cze 22:01
Jack: Skoro ma dwa rozne miejsca zerowe to Δ>0
Δ = b
2 − 4ac
Zatem b
2−4ac >0
Skoro wierzcholek nalezy do IV cwiartki to
8 cze 22:06
Patrycja: A dlaczego c jest mniejsze od zera, bo tego nie rozumiem? Gdyby było większe, to od wartości
dodatniej odejmowalibyśmy dodatnią, czyli mogłaby wyjść większa od zera
8 cze 22:07
Jack: Tez mnie to zastanawia
8 cze 22:21