Rozwiąż równania kwadratowe
Moni: Rozwiąż równania kwadratowe:
a) 2x−3 / x+1 = −x / 2
b) x+3 / x+2 = 2x−1 / x
c) x+1 / 2x−5 = x+1 / 3x−1
d) 4 / x+2 = 2x−7 / x−5
Błagam o pomoc, jutro zaliczam semestr.
Dodam tylko, że odpowiedzi idą tak:
a) x1=−4, x2=−1
b) x1=−√2, x2=√2
c) x1=−4, x2=−1
d) x1=3/2, x2=2
8 cze 21:37
Janek191:
To nie są równania kwadratowe lecz wymierne
8 cze 21:41
Moni: Nawet nie wiem co to jest

. No to co, ktoś pomoże?
8 cze 21:44
Janek191:
| | 2 x − 3 | | −x | |
a) |
| = |
| ; x ≠ − 1 |
| | x + 1 | | 2 | |
Mnożymy na krzyż
(2 x − 3)*2 = (x + 1)*( − x)
2 x
2 − 6 = − x
2 − x
3 x
2 + x − 6 = 0
Δ = b
2 − 4ac = 1
2 − 4*3*(−6) = 1 + 72 = 73
8 cze 21:45
Janek191:
Przepisz porządnie z użyciem litery U
Patrz na − wpisz a otrzymasz

kliknij po więcej przykładów
8 cze 21:47
Moni: Ale wynik się nie zgadza z tym jaki powinien być
8 cze 21:48
Janek191:
| | x + 3 | | 2 x − 1 | |
b) |
| = |
| ; x ≠ − 2 i x ≠ 0 |
| | x + 2 | | x | |
Mnożymy na krzyż
(x + 3)*x = (x + 2)(2 x − 1)
x
2 + 3 x = 2 x
2 − x + 4 x − 2
x
2 = 2
x = −
√2 lub x =
√2
=================
8 cze 21:49
jc: A potem studenci nie wiedzą co to jest x+2/y + 3z
A jeszcze gorzej, jak zobaczą coś takiego: 5/x + y/z
bo może to akurat 5(x+y)z ? autentyczne, dlaczego nie?
8 cze 21:52
Moni: Dziękuję, Janek. Ratujesz mi życie.
8 cze 22:01
Janek191:
c)
| | x + 1 | | x + 1 | |
U |
| = |
| |
| | 2 x − 5 | | 3 x − 1 | |
2 x − 5 ≠ 0 ⇒ x ≠ 2,5
Mnożymy na krzyż
(x + 1)*( 3 x − 1) = ( 2 x − 5)*(x + 1)
3 x
2 − x + 3 x − 1 = 2 x
2 +2 x − 5 x − 5 = 0
3 x
2 −2 x
2 + 2x + 3x − 1 + 5 = 0
x
2 + 5 x + 4 = 0
Δ = 25 − 4*1* 4 = 9
√Δ = 3
| | − 5 − 3 | | −8 | |
x1 = |
| = |
| = − 4 |
| | 2*1 | | 2 | |
| | − 5 + 3 | | −2 | |
x2 = |
| = |
| = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 22:08
Moni: <3
8 cze 22:09
Janek191:
d)
| 4 | | 2 x − 7 | |
| = |
| ; x ≠ − 2 i x ≠ 5 |
| x + 2 | | x − 5 | |
Mnożymy na krzyż
4*(x − 5) = (x + 2)*(2 x − 7)
4 x − 20 = 2 x
2 − 7 x + 4 x − 14
4 x − 20 = 2 x
2 − 3 x − 14
2 x
2 − 3 x − 4 x − 14 + 20 = 0
2 x
2 − 7 x + 6 = 0
Δ = (−7)
2 − 4*2*6 = 49 − 48 = 1
| | 7 − 1 | | 6 | | 3 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2*2 | | 4 | | 2 | |
8 cze 22:13
Kapeć : Suma kwadratu równa się szerokości obu ramion.
8 cze 22:28
Moni: Dziękuję z całego serca

.
8 cze 22:41
Sara Miał: Pozdrawiam moją córkę o imieniu Kapeć
8 cze 22:43
Janek191:
| | 2 x − 3 | | − x | |
a) |
| = |
| ; x ≠ − 1 |
| | x + 1 | | 2 | |
(2 x − 3)*2 = (x + 1)*( −x)
4 x − 6 = − x
2 − x
x
2 + 5 x − 6 = 0
( x − 1)*(x + 6) = 0
x = 1 lub x = − 6
=============
8 cze 22:47