ciągi
pola6998: Lewa strona równania jest sumą wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego.
Rozwiąż to równanie.
a)7 + 9 + 11 + . . . + x = 432
b)x + ( x + 3 ) + . . . + ( x + 54 ) = 570
8 cze 21:37
pola6998: Pomoże ktoś
8 cze 21:46
Leszek: a
n=a
1+(n−1)*r ;a
n =x ; a
1=7 ;r=2
x=5+2n
podstawiamy to do wzoru na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego
oblicz n : n=18
czyli x=41
w punkcie postępujemy tak samo POWODZENIA
8 cze 21:50
ann4: Skąd policzyć leszku x i n
8 cze 21:53
pola6998: Ale tam gdzie trzeba obliczyć Sn to
za a1 powinno być 7 a za an x
8 cze 22:00
Leszek: napisałem Ci równanie dla n
| | 12+2n | |
432 = |
| *n stąd oblicz n i potem podstaw do równania x=5 +2n |
| | 2 | |
8 cze 22:01
pola6998: A skąd się wzięło te 12? Leszku
8 cze 22:17
pola6998: Halo
8 cze 22:24
8 cze 22:25
pola6998: Ale jak to robie to mi kosmiczne liczby wychodzą
Aż szkoda tu pisać o tym.
8 cze 22:27
Janek191:
a) 7 + 9 + 11 + ... + x = 432
Mamy
a
1 = 7
r = 9 − 7 = 2
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 7 + ( n − 1)*2 = 7 + 2 n − 2 = 2n + 5
a
n = x = 2 n + 5
Mamy
( 6 + n)*n = 432
n
2 + 6 n − 432 = 0
Δ = 36 − 4*1*(−432) = 36 + 1728 = 1 764
√Δ = 42
więc
x = a
18 = 2*18 + 5 = 36 + 5 = 41
==========================
8 cze 22:34
Janek191:
b) x + ( x + 3) + ... + (x + 54) = 570
Mamy
a
1 = x r = 3
a
n = a
1 + ( n −1)*r = x + ( n −1)*3 = x + 3 n − 3
oraz
a
n = x + 54
więc
x + 3n − 3 = x + 54
3 n = 57
n = 19
=====
| | x + x + 54 | |
S19 = |
| *19 = 570 / * 2 |
| | 2 | |
( 2 x + 54)*19 = 1 140 / : 19
2 x + 54 = 60
2 x = 6
x = 3
====
8 cze 22:41