ciagi
pola6998: Ile liczb należy wstawić między 6 i −20,
aby otrzymać ciąg arytmetyczny, w którym suma wszystkich wyrazów jest równa −140?
8 cze 21:19
Janek191:
0,5*( 6 + (−20))*n = − 140 / *2
− 14 n = − 280 / : (−14)
n = 20
Odp. 18
======
8 cze 21:22
pola6998: A skąd jest te 0,5?
8 cze 21:31
Janek191:
Z wzoru na sumę n kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego :
| | a1 + an | |
Sn = |
| *n = 0,5*(a1 + an)*n |
| | 2 | |
8 cze 21:33
pola6998: Nadal nie wiem rozpisz mi to po kolei
8 cze 21:34
pola6998: Halo Janek191
8 cze 21:46
pola6998: Pomocy
8 cze 22:00
pola6998: Halo pomocy
8 cze 22:15
Janek191:
a
1 = 6, a
2, a
3, ...., a
n −1 , a
n = − 20
S
n = − 140
więc
| 6 + (−20) | |
| *n = − 140 / * 2 |
| 2 | |
(6 − 20)*n = − 280
− 14 n = − 280 / : (−14)
n = 20
Ten ciąg ma 20 wyrazów, więc pomiędzy a
1 i a
20 wstawiono 18 wyrazów ( liczb).
8 cze 22:20
pola6998: Dziękuję bardzo za pomoc

A zrobisz mi Janku191 moje jeszcze jedno zadanie
Też z ciagami
8 cze 22:23
Jack: pisz.
8 cze 22:36
Janek191:
Zrobione
8 cze 22:48
Jack: A widzisz
8 cze 22:50