s
***: Jaki ułamek jąder β minus promieniotwórczego izotopu itru
91
Y o okresie połowicznego zaniku T=58 dni rozpadnie się w ciągu jednej dobry ?
39
8 cze 21:13
Leszek: skorzystaj ze wzoru N
t = N
o *2
−t/T
ΔN=N
t−N
o
| ΔN | |
| =1−2−t/T ; podstaw t=1 i T=58 i oblicz korzystając z kalkulatora |
| No | |
8 cze 21:36
***: a co podstawić pod delta N i No nie trzeba rekacji napisać ?
8 cze 21:46
Leszek: to już końcowy wynik , wyjdzie Ci szukany ułamek
| | ΔN | |
wychodzi wynik |
| =0,01187968 |
| | No | |
8 cze 21:58