liczby
olax: Liczby x i y są liczbami spełniającymi równanie
(x +y−5)2+ (x −y +3)2
Wyznacz sumę liczb x i y
(x+y)2+52+ (x−y)2+32
x2+2xy+y2+25+x2−2xy+y2+9
2x2+2y2+36 /:2
x2+y2+18 i nie wiem jak
8 cze 21:12
Janek191:
Tu nie ma żadnego równania
8 cze 21:13
Jack: moze nie dla kazdego rownanie to cos co ma znak rownosci ;x
8 cze 21:14
Jack:
na 90% obstawiam ze chodzilo o
(x+y − 5)2 + (x−y +3)2 = 0
skoro x i y spelniaja to rownanie...no to obliczmy.
(x+y − 5)2 mozemy zapisca jako ((x+y) − 5)2
ze wzoru (a−b)2 = a2 − 2ab + b2 −>> u nas a = (x+y), b = 5
zatem :
((x+y) − 5)2 = (x+y)2 − 2 * (x+y) * 5 + 25 = x2 + 2xy + y2 − 10(x+y) + 25 =
= x2 + 2xy + y2 − 10x − 10y + 25
analogicznie drugie czyli (x−y + 3)2 = ((x−y) + 3)2
((x−y) + 3)2 = (x−y)2 + 6(x−y) + 9 = x2 − 2xy + y2 + 6x − 6y + 9
zatem
(x+y − 5)2 + (x−y +3)2 = 0
x2 + 2xy + y2 − 10x − 10y + 25 + x2 − 2xy + y2 + 6x − 6y + 9 = 0
2x2 + 2y2 − 4x − 16y + 34 = 0 /:2
x2 + y2 − 2x − 8y + 17 = 0
x2 − 2x + y2 − 8y + 17 = 0
(x−1)2 − 1 + (y−4)2 − 16 + 17 = 0
(x−1)2 + (y−4)2 = 0
Teraz mozemy zauwazyc ze jest to rownanie okregu o srodku w punkcie S(0,0) i promieniu r = 0
zatem x = 1 i y = 4.
Lub po prostu
mamy dwie liczby nieujemne (bo kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest nieujemny) zatem zeby
suma dwoch liczb nieujemnych byla rowna zero, to obie te liczby musza byc rowne zero
Skad x = 1 i y = 4
Mamy teraz zadanie obliczyc : (x+y)2 + 52 + (x−y)2 + 32
zatem podstawiamy x=1 i y=4
(1+4)2 + 52 + (1−4)2 + 32 = ... = 68.
8 cze 21:26
olax: polecenie brzmi "Liczby x i y są liczbami spełniającymi równanie"
to mam zrobic tak :
(x +y−5)2+ (x −y +3)2=0
x2+2xy+y2+x2−2xy+y2= −36
2x2+2y2= −36 /:2
x2+y2= −18 i teraz nie mozna wypierwiastkować z ujemnej więc nie wiem jak
8 cze 21:27
olax: jak widać nie chodziło nie ma w zapisie 0 (zero) a w odpowiedzi mam zapisać TAK lub NIE, MIMO
WSZYSTKO DZIĘKUJĘ
8 cze 21:41
olax: ((x+y) − 5)2 = (x+y)2 − 2 * (x+y) * 5 + 25 skąd jest *5 ?
8 cze 21:44
olax: juz wiem zamknąc
8 cze 21:48