Operatorki
Przemysław: "Proszę znaleźć operator U(a) przeprowadzający funkcje próbną ψ(x) w ψ(x + a)."
Podejrzewam, że operator ma być też liniowy i hermitowski.
8 cze 21:02
Przemysław: Tzn. nie żebym sądził, że nie może być inaczej, ale zadanie jest z fizyki, więc jest
hermitowski i liniowy
Proszę o pomoc
8 cze 21:15
jc: Co tu jest do znajdowania? U jest liniowy i hermitowski.
8 cze 21:20
Przemysław: Ja się nie znam na operatorach, ale jak patrzę na notatki to chodziłoby o dojście do postaci:
U(a)=ea*d/dx
Zresztą nie rozumiem jak to niby ma być dobra postać, bo:
ea*d/dx*x=?=ea*x'=ea=?!=x+a
8 cze 21:28
jc:
| | d | | 1 | | d | |
exp( a |
| ) f(x) = ∑n=0∞ |
| ( |
| )n f(x) = f(x+a) |
| | dt | | n! | | dx | |
Rozwinięcie Taylora funkcji f wokół punktu x.
8 cze 22:00
Przemysław: Nie rozumiem

Podstawowe pytanie:
| | d | |
jak działa exp(a |
| )  |
| | dt | |
czy zachodzi:
| | d | |
exp(a |
| )(x2)=exp(a*2x)? |
| | dt | |
Jeżeli chodzi o rozwinięcie Taylora, to rozumiem, że:
| | d | |
Jak wstawię (a |
| ) zamiast x to mam: |
| | dx | |
| | 1 | | d | |
e(a ddx)=∑ |
| an( |
| )n |
| | n! | | dx | |
| | 1 | | d | |
f(x+a)=∑ |
| ( |
| )n(f(0))(x+a)n |
| | n! | | dx | |
jak to można dalej poprowadzić?
8 cze 22:32
jc:
eA = 1 + A + A2 /2! + A3 / 3! + ...
U nas A =a d/dx. A f(x) = a f ' (x), A2 f(x) = a2 f '' (x), itd.
Np. eA x2 = x3 + a (x2)' + a2 (x2) '' /2 (dalsze pochodne = 0)
= x2 + 2 a x + a2 = (x+a)2
8 cze 22:37
Przemysław: czyli mamy:
| | 1 | | d | |
eAf(x)=∑ |
| an( |
| )nf(x) |
| | n! | | dx | |
ok. f(x+a) można rozwinąć teraz wokół x i wyjdzie to samo.
Dziękuję bardzo
8 cze 22:51