matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciągu
emil:
Oblicz granice ciągu an= (n−1)(n+3) / (3n
2
+5)
8 cze 20:43
Janek191:
( n −1)*( n +3)
( 1 −
1
n
)*(1 +
3
n
)
a
n
=
=
3 n
2
+ 5
3 +
5
n
2
więc
( 1 − 0)*( 1 + 0)
1
lim a
n
=
=
3 + 0
3
n→
∞
8 cze 21:31