Rozwiąż nierówność - szereg geometryczny
Stark: Witam! Mam takie zadanie z szeregu geometrycznego, które zaczęłam robić, jednak odpowiedzi mi
się nie zgadzają. Czy mógłby ktoś sprawdzić co źle robię, ewentualnie podać inny sposób na
rozwiązanie zadania? z góry bardzo dziękuję!
Rozwiąż nierówność:
1 −
x2 +
x24 − ... > 2
Wyznaczyłam:
a
1 = 1
q = −
x2
a następnie |q| < 1 ⇔ |
x2| < 1 ⇔ x ∊ <−2,
∞) ⋁ x ∊ (−
∞, 2)
| | 1 | |
S = |
| > 2 , z czego wyszło że x ∊ (−2 , ∞) |
| | 1+x2 | |
A więc ogólnie wychodzi mi, że x ∊ (−2, 2) , jednak w odpowiedziach jest x ∊ (−2, −1)