układ 4 równań
Cersei: Mam podany układ równań :
b2=ac
2c=b+d
a+d=14
b+c=12
Nie wiem jak go rozwiązać? Ktoś ma jakiś pomysł ?
8 cze 20:32
Jack: tiaaa, wyszly mi 2 mozliwosci w kazdym przypadku...
8 cze 20:54
Jack:
Dodajmy do siebie trzecie i czwarte rownanie :
a+d+b+c = 14 + 12
a+b+d+c = 26
Podstawmy z drugiego rownania zamiast b+d to 2c
a+2c+c = 26
a+3c = 26
z czwartego rownania −> b = 12 − c
zatem podstawiamy do pierwszego rownania :
a = 26 − 3c
b = 12 − c
(12 − c)
2 = (26 − 3c)*c
144 − 24c + c
2 = 26c − 3c
2
4c
2 − 50c + 144 = 0 /:2
2c
2 − 25c + 72 = 0
Δ = 625 − 576 = 49
√Δ = 7
lub
zatem
dla c = 8 :
b = 12 − c = 12 − 8 = 4
a = 26 − 3c = 26 − 24 = 2
d = 14 − a = 14 − 2 = 12
| | 9 | | 24−9 | | 15 | |
b = 12 − |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 52 − 27 | | 25 | |
a = 26 − 3* |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 25 | | 28 − 25 | | 3 | |
d = 14 − |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 cze 21:00
Cersei: Odpowiedzi się zgadzają, dziękuję bardzo za pomoc
8 cze 21:24
Jack: Prosze bardzo, pozdrow ode mnie Tyriona.
8 cze 21:26
Cersei: Pozdrowię, ale uprzedzam, że nie mamy za dobrych kontaktów
8 cze 22:07