Oblicz x i y.
TwojeADHD: Oblicz x i y
Ciąg arytmetyczny: x, log2333, y
Ciąg geometryczny: log2128, x + log2128, 2y − log24
8 cze 20:17
Jack: log2333 = 33log23
skoro ciag x , 33log23 , y jest arytmetyczny, to z jego wlasnosci (2 * srodkowy = suma
bocznych)
2 * 33log23 = x + y
66log23 = x+y
log2128 = 7 (bo 27 = 128)
log24 = 2 (bo 22 = 4)
zatem nasz ciag geometryczny to : 7, x+7, 2y − 2
z wlasnosci geometrycznego (srodkowy do kwadratu = iloczyn bocznych)
(x+7)2 = 7(2y−2)
zatem mamy uklad rownan
{66log23 = x+y
{(x+7)2 = 7(2y−2)
8 cze 20:23
Jack: Czy ciag arytmetyczny jest dobrze przepisany?
bo wyjda raczej niewygodne liczby...
Czy to jest na pewno log2333
8 cze 20:26
TwojeADHD: Tak mi się zdaje. Ale zadanie mam tylko na nieostrym zdjęciu i w pamięci.
Ale i tak dziękuję za pomoc bo wiedziałem, że o jakiejś własności zapomniałem i nie wiedziałem
jak się do zadania zabrać.
8 cze 20:48