Rozwiąż równania
Gość : Proszę, czy ktoś może rozwiązać fe zadania?
Rozwiąż równanie:
a) 1/x−2 = 2/x+3
b) 2x−3/x+1= −x/2
c) x+3/x+2 = 2x+1/x
d) x+1/2x−5= x+1/3x−1
e) 9−x/x=7−x/x−1
f) 4/x+2 = 2x−7/x−5
8 cze 19:56
6latek: To od wczoraj nic nie zrobiles/as?
Wszystkie zadania sa na jedno kopyto
Sprawdzasz dla jakich x
ow mianownik nie może być rowny 0 i korzystasz z proporcji
wiec A*D=B*C
Pokaze 1 przykład
| 1 | | 2 | |
| = |
| dla x−2≠0 to x≠2 i x+3≠0 to x≠−3 |
| x−2 | | x+3 | |
Teraz z proporcji
1*(x+3)= 2*(x−2)
x+3= 2x−4
x−2x= −4−3
−x= −7
x=7
xnie może być rowny 2 i −3 wiec x=7 to rozwiązanie tego równania .
Dalej TY już rob
8 cze 20:08
Gość : W przykładzie b wychodzi mi x=1. A według odpowiedzi z podręcznika powinno być jeszcze x2= −6 i
nie rozumiem skąd to się wzięło.
8 cze 20:50
Gościu: No to tak:
x−2x
2=2x+3x
2
x
2−x=0
x(x−1)=0
x1=0
x2=1
8 cze 20:54
Janek191:
x − 2 x
2 = 2 x +3 x
2
3 x
2 + 2 x
2 + 2x − x = 0
5 x
2 + x = 0
x*(5 x + 1) = 0
x = 0 lub 5 x = − 1
8 cze 20:58
Janek191:
| | 1 | |
Ale x ≠ 0 więc Odp, x = − |
| |
| | 5 | |
8 cze 21:03
Gość : W ogóle nie rozumiem tych równań. Czy ktoś mógłby rozwiązać wszystkie równania? Na jutro muszę
się tego nauczyć.
8 cze 21:10
Janek191:
c)
Założenia: x ≠ − 2 i x ≠ 0 by mianowniki nie były zerami
Teraz mnożymy na krzyż
(x + 3)*x = ( x + 2)*(2 x + 1)
x
2 + 3 x = 2 x
2 + x + 4 x + 2
x
2 + 2 x + 2 = 0
Δ = 4 − 4*1* 2 = 2
√Δ =
√2
| | − 2 − √2 | | − 2+√2 | |
x = |
| = − 1 − 0,5 √2 lub x = |
| = − 1 + 0,5√2 |
| | 2 | | 2 | |
==========================================================
8 cze 21:18
Janek191:
Wg tego wzoru zrób d)
8 cze 21:19
Janek191:
e)
| 9 − x | | 7 − x | |
| = |
| ; x ≠ 0 i x ≠ 1 |
| x | | x − 1 | |
więc
( 9 − x)*( x − 1) = x*( 7 − x)
9 x − 9 − x
2 + x = 7 x − x
2
3 x = 9
x = 3
====
8 cze 21:40