matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równania Gość : Proszę, czy ktoś może rozwiązać fe zadania? Rozwiąż równanie: a) 1/x−2 = 2/x+3 b) 2x−3/x+1= −x/2 c) x+3/x+2 = 2x+1/x d) x+1/2x−5= x+1/3x−1 e) 9−x/x=7−x/x−1 f) 4/x+2 = 2x−7/x−5
8 cze 19:56
6latek: To od wczoraj nic nie zrobiles/as? Wszystkie zadania sa na jedno kopyto Sprawdzasz dla jakich xow mianownik nie może być rowny 0 i korzystasz z proporcji
A C 

=

B D 
wiec A*D=B*C Pokaze 1 przykład
1 2 

=

dla x−2≠0 to x≠2 i x+3≠0 to x≠−3
x−2 x+3 
Teraz z proporcji 1*(x+3)= 2*(x−2) x+3= 2x−4 x−2x= −4−3 −x= −7 x=7 xnie może być rowny 2 i −3 wiec x=7 to rozwiązanie tego równania . Dalej TY już rob
8 cze 20:08
Gość : W przykładzie b wychodzi mi x=1. A według odpowiedzi z podręcznika powinno być jeszcze x2= −6 i nie rozumiem skąd to się wzięło.
8 cze 20:50
Gościu: No to tak:
1 2 

−2=

+3
x x 
1−2x 2+3x 

=

x x 
x−2x2=2x+3x2 x2−x=0 x(x−1)=0 x1=0 x2=1
8 cze 20:54
Janek191:
1 − 2x 2 + 3 x 

=

x x 
x − 2 x2 = 2 x +3 x2 3 x2 + 2 x2 + 2x − x = 0 5 x2 + x = 0 x*(5 x + 1) = 0 x = 0 lub 5 x = − 1
 1 
x = 0 lub x = −

 5 
8 cze 20:58
Janek191:
 1 
Ale x ≠ 0 więc Odp, x = −

 5 
8 cze 21:03
Gość : W ogóle nie rozumiem tych równań. Czy ktoś mógłby rozwiązać wszystkie równania? Na jutro muszę się tego nauczyć.
8 cze 21:10
Janek191: c)
x + 3 2 x + 1 

=

x + 2 x 
Założenia: x ≠ − 2 i x ≠ 0 by mianowniki nie były zerami Teraz mnożymy na krzyż (x + 3)*x = ( x + 2)*(2 x + 1) x2 + 3 x = 2 x2 + x + 4 x + 2 x2 + 2 x + 2 = 0 Δ = 4 − 4*1* 2 = 2 Δ = 2
  − 2 − 2  − 2+2 
x =

= − 1 − 0,5 2 lub x =

= − 1 + 0,52
 2 2 
==========================================================
8 cze 21:18
Janek191: Wg tego wzoru zrób d)
8 cze 21:19
Janek191: e)
9 − x  7 − x 

=

; x ≠ 0 i x ≠ 1
x x − 1 
więc ( 9 − x)*( x − 1) = x*( 7 − x) 9 x − 9 − x2 + x = 7 x − x2 3 x = 9 x = 3 ====
8 cze 21:40