matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz x
kominek:
log
x
1/8=3
8 cze 19:30
Jack:
zalozenia co do iksa x ≠ 1 x > 0 teraz zadanie log
x
(U{1]{8}) = 3 z definicji logarytmu −> log
a
b = c wtedy gdy a
c
= b zatem
1
x
3
=
8
1
x =
2
koniec...
8 cze 21:09