Sprowadzić formę kwadratową do postaci kanonicznej przekształceniem ortogonalnym
Agata1307: Sprowadzić formę kwadratową
f(x,x)≡(x1)2+ (x2)2 +(x3)2 + 2x1x2 + 2x1x3 +2x2x3
do postaci kanonicznej a(y1)2 + b(y2)2 + c(y3)2 za pomocą przekształcenia ortogonalnego.
Wyrazić współrzędne y1,y2,y3 za pomocą x1,x2,x3
Przyznam się, że nie mam pojęcia, jak zrobić to zadanie i byłabym bardzo wdzięczna za opisanie
krok po kroku co robić, co liczyć, itd.
8 cze 19:19
jc:
y1 = (x1 + x2 + x3) /√3
y2 = (x1 + x2 − 2 x3)/√6
y3 = (x1 − x2)/√2
f = 3 y12
y1 + y22 + y32 = x12 + x22 + x32
Możesz zacząć od znalezienia wartości i wektorów własnych macierzy
formy kwadratowej. Wybierasz bazę złożoną z ortonormalnych wektorów własnych.
Przechodzisz do tej bazy.
8 cze 21:47