Dzielenie
Frixie: (n+2)/(n+3)/(n+1)(n+2) =
(n+2)*(n+3)/(n+1)(n+2) =
To jest dobrze czy jestem głupi?
8 cze 19:05
6latek: Niepotrzenie się napracowales
licznik i mianownik masz w postaci iloczynowej
A jakbys zrobil taki przykład \
| 6*5 | |
| przypatrz się dobrze |
| 3*6 | |
czy należy to mnozyc a może cos się skroci ?
Tylko zrob zalozenia co do mianownika w swoim przykładzie
n+1≠0 to n≠.... i n+2≠0 to n≠....
8 cze 19:10
Frixie: N jest potrzebne bo sprawdzam cz ciąg jest geometryczny.
8 cze 19:17
ICSP: an = (n + 1)(n + 2) nie jest ciągiem geometrycznym.
Wystarczy policzyć trzy pierwsze wyrazy.
8 cze 19:18
Frixie: A jeśli na podstawie definicji to coś zmienia?
8 cze 19:21
ICSP: Nic. Pokażesz w ten sposó, ze dany ciag nie spełnia definicji ponieważ :
więc iloczyn między każdymi dwoma wyrazami nie jest stały.
8 cze 19:28