matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matematyka
monika:
W ciągu geometrycznym drugi wyraz jest rowny 2 , a piaty 54. Oblicz a
1
i iloraz tego ciągu.
8 cze 18:31
zef:
a1q=2 a1q
4
=54 a1=? 2q
3
=54 q
3
=27 q=3 a1q=2 3a1=2
2
a1=
3
8 cze 18:32