majfa
pppp: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych nieparzystych , zawartyh między livzbami 46 i 98
8 cze 18:29
Bogdan:
Ciąg − jaki?
Pierwsza liczba ciągu jaką ma wartość?
A druga i ostatnia?
8 cze 18:32
pppp: ciąg geometryczny nie podane
8 cze 18:33
Janek191:
47,49,51, ... , 97
a1 = 47
an = 97
r = 2
an = a1 + (n −1)*r = 47 + ( n −1)*2 = 47 + 2n − 2 = 45 + 2n = 97
więc
2n = 97 − 45 = 52
n = 26
====
S26 = 0,5*(a1 + a26)*26 = 13*( 47 + 97) = 13*144 = 1 872
8 cze 18:34
Janek191:
W ostatnim wiersz jest a
26
8 cze 18:39
pppp: Dziękuje slicznie
8 cze 18:43