Zadanie z geometrii, pole koła wpisanego w trójkąt.
Szubi: Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii.
Na trójkącie równoramiennym o kącie 30o przy podstawie opisano koło. Jaki % pola tego koła,
z dokładnością do 1%, stanowi pole tego trójkąta ?
8 cze 18:00
Janek191:

a =2 x
h = 0,5 r
| h | |
| = tg 30o ⇒ h = x tg 30o |
| x | |
więc
| | √3 | |
PΔ = 0,5 r2 *sin 60o = |
| r2 |
| | 4 | |
P
k = π r
2
zatem
| PΔ | | | | √3 | | 1,73 | | 1,73 | |
| = |
| = |
| ≈ |
| = |
| = |
| Pk | | π r2 | | 4π | | 4*3,14 | | 12,56 | |
= 0,0796 ≈ 8%
8 cze 18:27
Janek191:
5 wierszy od góry jest zbędnych.
8 cze 18:29
Szubi: Dziękuję bardzo
8 cze 19:02
Szubi: Mam jeszcze takie małe pytanie, czyli w tym typie zadanie, gdy trójkąt równoramienny o kącie
przy podstawie 30 jest wpisany koło, to jego wysokość zawsze wynosi połowę promienia koła ?
8 cze 19:07