Proszę o pomoc :(
Dominika98: Proszę o pomoc

A)napisz równanie prostej zawierającą wysokość nachylenia z wierzchołka A
b)napisz równanie zawierająca srodek trójkata poprowadzonej z wierzcholka b
c)napisz równanie przesunięcia się tych 2 prostych
A=(0,0) B=(7;3) C=(3,7)
8 cze 17:56
zef:

A)
BC⊥AD
a
1*a
2=−1
a
2=1
Y
AD=x+b
A∊ Y
AD
Podstawiam współrzędne A
0=0+b
b=0
Y
AD=x
========
8 cze 18:02
Dominika98: Tylko, że A miało być na (0,0) a nie na (7;3)
8 cze 18:04
zef: Wyznaczyłem ci równanie prostej do której należy wysokość poprowadzona z A
8 cze 18:06
Dominika98: A umiesz pozostałe 2 przykłady?
8 cze 18:08
zef: Wzór na środek ciężkości to:
| Xa+Xb+Xc | | Ya+Yb+Yc | |
( |
| , |
| ) |
| 3 | | 3 | |
Podstawiam:
Współrzędne środka ciężkości tego trójkąta
Mamy wyznaczyć prostą która została poprowadzona z B i przechodzi przez środek czyli mamy i
środek i punkt B więc podstawiam:
Y
SB=?
3=7a+b⇒b=3−7a
1=−11a
8 cze 18:15
Dominika98: a przykład c jak zrobic?
8 cze 19:16
Dominika98: ktoś wie? I przykłąd B jest źle zrobiony
8 cze 21:39
Mila:
Treść jest podana niestarannie.
Napisz dokładnie tak, jak masz w zbiorze.
Co to jest wysokość nachylenia?
8 cze 22:13
Mila:
Dlaczego źle zrobiony (b).
Można inaczej ale, wynik dobry.
c) nie może być mowy o przesunięciu prostych bo nie podałaś wektora o jaki trzeba przesunąć.
Proste nie są równoległe .
Treść jest niezrozumiała.
8 cze 22:39
Mila:

A=(0,0) B=(7;3) C=(3,7)
a) wysokość
ΔABC jest trójkątem równoramiennym
|AB|=|AC|
D=(5,5) − środek BC
AD:
y=ax
5=a*5
a=1
AD: y=x
b) chyba chodzi o prostą zawierającą środkową trójkąta − BE
E − środek AC:
s: y=ax+b
3=7a+b
==========odejmuję stronami
8 cze 23:07