obliczyć rząd macierzy
zdesperowana: Witam wszystkich
mam do rozwiązania następujące zadanie:
Wyznaczyć liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k
x+ky+z=1
2x+y+z=k
x+y+kz=k
Rozwiązuje następująco:
liczę wyznacznik macierzy a
1 k 1
2 1 1
1 1 k
wychodzi równanie kwadratowe, z niego k1=1 i k2=0
teraz:
gdy k=0
1 0 1
2 1 1
1 1 0
rozwiązania układu są zależne od ilości rzędów macierzy
jak mam policzyć rząd tej macierzy?
8 cze 17:42
jc: Jeśli wyznacznik ≠ 0, to masz dokładnie jedno rozwiązanie.
k=0
x+z=1
2x+y+z=0
x+y=0
Odejmujesz trzecie od drugiego i masz
x+z = 0, czyli układ jest sprzeczny
k=1
x+y+z=1
2x+y+z=1
z+y+z=1
x+y+z=1
x=0
x=0,
y = 1−z
z = dowolny parametr
∞ wiele rozwiązań
8 cze 17:53
zdesperowana: Dziękuję
8 cze 19:42