Rachunek prawdopodobieństwa
Patryk: Znowu ja : >
Rzucamy 2 razy symetryczną sześcienną kostką do gry. OBLICZ prawdopodobieństwo następujacych
zdarzen
a) w kazdym rzucie wypadnie parzysta liczba oczek
b) suma oczek otrzymanych w obu rzutach jest liczba mni
ejsza od 6
c) suma oczek otrzymanych w obu rzutach jest liczba nieparzysta i mniejsza od 6
Mi wyszło takie cos:
Ω= 6*6=36
A= (2,2)(2,4)(2,6)(4,2)(4,4),(4,6)(6,2)(6,4)(6,6)(2,2) P(A)=10/36
B=(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,1)(2,1)(3,1)(4,1)(1,1)(3,1)(4,1) P(B)=11/36
C=(1,2)(2,1)(2,3)(3,2)(4,1)(1,4) P(C)=6/36
Aczkolwiek nie jestem pewien tego, dlatego prosze o pomoc
8 cze 17:39
Jerzy:
A − dwa razy liczysz (2,2)
8 cze 17:44
Patryk: To błąd ?
8 cze 17:45
Patryk: Bo napisałem w A I B dwa razy to samo ponieważ skoro np 1,4 to 4,1. Tak samo z 2,2 − nie wiem
jak to w sumeiw wytlumaczyc
8 cze 17:46
Jerzy:
B − 3 razy liczysz (1,1) 2 razy (4,1) , 2 razy (3,1) i za mało wyników np ( 2,2 ) (3,2) (2,3)
8 cze 17:46
Jerzy:
(2,2) − to jeden wynik
8 cze 17:47
Patryk: w b cos mi sie pomylilo :x
Czyli ni emoge pisac 2x (2,2) ?
A= (2,2)(2,4)(2,6)(4,2)(4,4)(4,6)(6,2)(6,4)(6,6) P(A)=9/36
B=(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(2,1)(3,1)(4,1)(3,1)(4,1)(2,2)(2,3)(3,2)(4,2) = P(B) 13/36
tak powinno byc ?
8 cze 17:51