całka podwójna
Leszek: Mam następujące pytanie :
dlaczego całkę podwójną ∬ definiuje się na obszarze D a nie poprzez funkcję pierwotną
jak w przypadku całki nieoznaczonej ∫
8 cze 17:11
Jerzy:
bo to całka funkcji dwóch zmiennych, które zmieniają sie w sposób, w jaki opisuja obszar D
8 cze 17:19
Leszek: Ale co Pan Jerzy napisze na ten przykład :
∬xydxdy = x2y2/4
pochodne cząstkowe mieszane wynoszą f''xy=f''yx = xy
8 cze 17:49
jc:
Uogólnieniem wzoru ∫ab f(x) = F(b)−F(a) jest wzór Stokesa.
8 cze 18:14
Leszek: Ale mi chodzi o calke ∬ nieoznaczona wiec wzor Stokesa tu nie ma zastosowania
8 cze 19:35
Leszek: następne przykłady:
1) ∬x2ydxdy = x3y2/6 ; F(x,y) = x3y2/6 ; funkcja pierwotna ?
F''xy=F''yx=x2y
2) ∬sin(x+y)dxdy = −sin(x+y) ; F(x,y) = −sin(x+y) ; funkcja pierwotna ?
F''xy=F''yx=sin(x+y)
3) ∬exydxdy = exy F(x,y) = exy
F''xy =F''yx= exy
8 cze 21:03