pomocy
Szymon: Drewniana ścianka o powierzchni 10 m2 ma grubość 1,6cm. Współczynnik cieplnego przewodnictwa
właściwości drewna wynosi 0,2 W/m*K. po jednej stronie ścianki temperatura wynosi 22 stopni, a
po drugiej 10 stopni. Na tę ściankę naklejono warstwę korka( k= 0,02 W/K*m), o takiej samej
grubości. Oblicz:
a) Ilość ciepła, która teraz będziemy tracić w ciągu jednej godziny przy takiej samej różnicy
temperatur.
b) współczynnik cieplnego przewodnictwa właściwego warstwy zastępczej( tzn. warstwy o grubości
2d,która przy takiej samej różnicy temperatur, w tym samym czasie przewodzi taką samą ilość
ciepła.
Proszę o pomoc
8 cze 16:55
g:
Lepiej zacząć od b), wtedy a) będzie prostsze.
Jeśli złożymy dwie warstwy, jedna o współczynniku cieplnego przewodnictwa k
1 i grubości d
1,
i druga k
2, d
2, to wypadkowy współczynnik k
12 można wyznaczyć przekształcając
wzór na sumowanie rezystancji cieplnej.
| d1+d2 | | d1 | | d2 | |
| = |
| + |
| |
| k12 | | k1 | | k2 | |
8 cze 17:20
Szymon: Wciąż niezbyt rozumiem
8 cze 20:59
Szymon: B mi wyszło dobrze − dziękuję!
8 cze 21:04
Szymon: Jeśli ktoś chce:
| | 12K | | 1W | |
Q=10m2* |
| * |
| *3600s=900kJ |
| | 2*0,016 | | 15mK | |
8 cze 21:43