Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji:
Estera: wyznacz ekstrema lokalne funkcji
a) f(x,y)=xyln(x2+y2)
8 cze 15:51
Jerzy:
Liczymy pochodne cząstkowe
8 cze 15:52
Estera: Wiem ale dochodzę do miejsca gdzie przyrównuje pochodne czastkowe do 0 i wychodzi mi takie
rownanie z którym nie wiem co zrobic
y*ln(x2+y2)+(2x2y)/(x2+y2)=0
8 cze 15:56
Jerzy:
Wyłacz y przed nawias
8 cze 15:57
Estera: i co dalej ?
8 cze 15:59
Jerzy:
kiedy iloczyn równa się 0 ?
8 cze 16:03
Estera: kiedy y=0 a tego co w nawiasie zostaje nie potrafie obliczyc
8 cze 16:05
Jerzy:
zastanów się, czy to ,co jest w nawiasie , moze przyjąć wartość 0 ?
8 cze 16:14
Estera: a dobrze juz rozumiem

dziękuję
8 cze 16:15