Wyznacz zbiór
compaq: Wyznacz zbiór: B\A gdzie A jest dziedziną naturalną funkcji f(x), a B dziedziną funkcji g(x)
| | 2 | |
f(x) = sin(5−x)+ |
| |
| | 27−3x−3 | |
| | x | | x−2 | |
g(x) = |
| +ln ( |
| +1) |
| | √|x+1|−6 | | x−1 | |
8 cze 15:09
Jerzy:
f(x): 3
3 ≠ 3
x−3
| | x−2 | |
g(x): Ix+1I − 6 > 0 i |
| + 1 > 0 |
| | x−1 | |
8 cze 15:12
compaq: dzięki. czemu nic sie nie robi z sin(5−x)?
8 cze 15:16
Jerzy:
Dziedziną funkcji sin jest R
8 cze 15:18
Jerzy:
Jeszce pominąłem: x ≠ 1
8 cze 15:20
compaq: a moglbys napisac po czym to poznac? bo troche nie ogarniam. wydaje mi sie, ze
sin(5−x) ≠ 0
czyli 5−x≠0
x≠5
albo cos mi sie pomieszalo
8 cze 15:22
Jerzy:
a dlaczego sin(5−x) ≠ 0 ?
8 cze 15:48
compaq: bo jest x

wyszlo mi tak:
f(x)= (−
∞;6)∪(6;
∞)
B\A = {6}
moge prosic o sprawdzenie ?
9 cze 09:01
Jerzy:
funkcja y = 3x − 2 też ma x , a dziedziną jest zbiór R
9 cze 09:05