Całka Krzywolinowa
Michał: ∫yn(x−y)dx−3y
2dy jeśli K jest prostą przechodzącą przez punkty (1,0) i (−1,−2)
wyszło mi że y=−x−1
t= −x−1 −> x=−1−t
y= t
t∊(−2,0)
Dobrze
8 cze 15:01
Jerzy:
y = x − 1
x − 1 = t
y = t
8 cze 15:09
Michał: kurde nie wychodzi mi tak

Możesz pokazać jak to idzie ?
8 cze 15:27
Jerzy:
| | −2 − 0 | | −2 | |
A(1,0) B(−1,−2) y − 0 = |
| (x − 1) ⇔ y = |
| (x−1) ⇔ y = x − 1 |
| | −1 −1 | | −2 | |
8 cze 15:29
jc: A nie prościej tak: (x,y) = A + t(B−A) = (1,0) + t ( −2,−2) = (1 − 2t, −2t), t∊[0,1]
Nic nie trzeba liczyć.
Co oznacza litera "n" w całce?
8 cze 15:33
Michał: dziękuje też mi wyszło

Miałem błąd w rachunkach
8 cze 15:35
Michał: tam miał być ln i właśnie pytanie jak dalej z tym Logarytmem jak to policzyć ?
8 cze 15:47
Michał:
8 cze 15:59
jc:
x = 1−t, y=−t, t∊[0,2], dx = −dt, dy = −dt
∫ [ y ln (x−y) dx − 3y2 dy ] = ∫02 3 t2 dt = [t3 ]02 = 8
ln 1 = 0
8 cze 16:04
Michał: ∫0
2
8 cze 16:48
Michał: ?
8 cze 18:21