Ze zbioru liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5
Patryk: 1.Ze zbioru liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 i mniejszych od 400 wybieramy losowo
jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie ona podzielna przez przez 10.
2. Spośród dzielników naturalnych liczby 120 wybieramy jeden. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że wylosowana liczba bedzie dzielnikiem liczby 18
Mógłby ktoś mi pomóc to rozwiązać (najlepiej z wyjasnieniem).
co do pierwszego zadania
to Ω obliczyłbym na zasadzie wypisania wszystkich liczb mniejszych od 400 z końcówką 5 i 0
(395,390,385,380itd)
ale długo to zajmuje (jest jakiś szybszy sposób) ?
8 cze 14:40
Leszek: skorzystaj z ciagu arytmetycznego
otrzymasz ilosc takich liczb
Nastepnie oblicz prawdopodobienstwo dla liczb podzielnych przez. 5 potem przez 10 i jeszcze
dla
liczb podzielnych jednoczesnie przez 5 i 10
potem skorzystaj ze wzoru. P(A lub B) = P(A) + P(B) − P(A i B)
8 cze 14:49
Jerzy:
1) liczymy IΩI
a
n = 100 + (n−1)*5 = 5n + 95 5n + 95 < 400 ⇔ n < 61 ⇒ n = 60
liczymy podzielne przez 10
a
n = 100 + (n−1)*10 = 10n + 90 10n + 90 < 400 ⇔ n < 31 ⇒ n = 30
8 cze 15:05
Patryk: A można wiedzieć dlaczego zmniejsza sie cyfra ? n < 61 ⇒ n = 60
8 cze 15:16
Jerzy:
liczbą naturalną bezpośrednio mniejszą od 61 jest liczba 60
8 cze 15:19
Patryk: a i dlaczego w a1 jest 100 ?
8 cze 15:20
Jerzy:
to pierwsza liczba trzycyfrowa
8 cze 15:21
Patryk: Fakt, przypomnialo mi sie wlasnie to

. Dzięki za wyjaśnienie− a 2 zadanie jestes w stanie
pomoc ?
8 cze 15:22
Jerzy:
120 = 2*2*2*3*5 = 23*31*51
liczba dzielników: (3+1)(1+1)(1+1) = 4*2*2 = 16
8 cze 15:27
Patryk: 2*2*2*3*5− rozumiem, że to ma tworzyć liczbę 120.
ale tych liczb dzielników to juz nie zbyt rozumiem
8 cze 15:36
Jerzy:
jest na to gotowy wzór .... do wykładników dodajesz 1 i tworzysz iloczyn
8 cze 15:37
Patryk: ok dziekuje za pomoc : >
8 cze 15:41