matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz granice
Student:
Wyznacz granice lim x−>oo (2x−(1/x))*arcctg(x). Czy da się ją wyznaczyć bez użycia reguły de L'hospitala?
8 cze 13:58
Mariusz:
2
lim
t→0
(
−t)arctan(t)
t
arctan(t)
2lim
t→0
−lim
t→0
t*arctan(t)
t
=2
arctan(t)
lim
t→0
t
t=tan(u)
u
lim
u→0
=1
tan(u)
8 cze 14:20