granica
Benny: | | sin(x3+y3) | |
lim(x,y)→(0,0) |
| |
| | x2+y2 | |
8 cze 12:15
www: pomnóż licznik i mianownik przez x3+y3
9 cze 08:57
9 cze 10:09
Leszek: niech x=1/n oraz y=1/n
po podstawieniu
| | sin(1/n3+1/n3) | | sin(2/n3) | | 2/n3 | |
lim |
| = lim |
| ≈lim |
| →lim (1/n)=0 |
| | 1/n2+1/n2 | | 2/n2 | | 2/n2 | |
n→
∞ n→
∞
9 cze 12:39
jc: Leszek, pokazałeś, że jeśli granica istnieje, to jest równa 0.
Należy pokazać, że granica istnieje.
9 cze 12:44
Benny: Nie łatwiej na współrzędnych biegunowych?
9 cze 12:47
Leszek: to jest obliczenie granicy ,aby pokazać ,że granica istnieje ( co nie było w poleceniu zadania)
należy oddzielnie ocenić granicę dla x→0 oraz y→0 w podobny sposób
9 cze 12:57
jc:
Dowód zależy od przyjętej definicji. Jeśli mówimy o ciągach, to powinniśmy pokazać,
że dla każdego ciągu (xn,yn) →(p,q), f(xn, yn) →(a,b).
W naszym zadaniu granica istnieje i faktycznie wynosi zero.
Wystarczy złożyć dwie nierówności |sin t | ≤ t, oraz nierówność, którą zaproponowałem
wcześniej (wskazówka www).
9 cze 13:11
Leszek: na tym forum są to szkice rozwiązań zadań,program komputerowy używany do zapisu
rozwiązań nie jest doskonały ,nie można przedstawić pełnej analizy danego problemu.
Proszę zauważyć ,że nikt przy badaniu zbieżności szeregu liczbowego nie uwzględnia
warunku koniecznego lim an =0 .
n→∞
9 cze 13:20
jc:
Jeśli x+y=0, to mamy zero, dla x+y≠0 mamy
| | sin(x3+y3) | | sin(x3+y3) | | x3+y3 | |
| |
| | ≤ | |
| | | |
| | ≤√x2+y2 |
| | x2+y2 | | x3+y3 | | x2+y2 | |
W każdym wypadku mamy |f(x,y)| ≤
√x2+y2. Dlatego granicą jest zero.
Takie zadania, ja to, dawałbym tylko studentom matematyki.
−−−
Uważam, że zastosowany na forum edytor równań jest wjątkowo udany.
Warunek konieczny jest przydatny, jesli chcemy stwierdzić rozbieżność szergu.
9 cze 13:43