matematykaszkolna.pl
równanie różniczkowe wojtek: Jest taki problem z równaniem różniczkowym. y' − y = ex − równanie niejednorodne (RN) całka ogólna równania jednorodnego (czyli CORJ) wychodzi y=Cex w poleceniu jest dane aby całkę szczególną równania niejednorodnego (CSRN) rozwiązać metodą przewidywań i tu natrafiam na dziwny problem, który nie występuje w innym przypadkach mianowicie (tu przyjmę m jako stałą) ys=mex y's=mex jak podstawię do RN to kasuje mi się y' i y i zostaje 0=ex jak to rozwiązać? bo wynik jest w odpowiedziach taki: y=Cex + xex z góry dzięki za odpowiedź emotka
8 cze 11:14
jc: spróbuj y=mxex emotka
8 cze 11:25
wojtek: okej, wyszło mi że ys = mex + xex (CSRN) a yo = Cex (CORJ) moge to zapisać że CORN = CSRN + CORJ = mex + xex ? bo te wyrażenia mex i Cex różnią się tylko nazwą stałych i jakby były takie same oznacznie a nie że m, C to byłoby np 2Cex i chyba mogę skrocic i zapisac tak jak wczesniej, nie?
8 cze 11:41
jc: Jeszcze raz. Podstawiasz ys=mxex i znajdujesz m. ex i tak da zero. ys = mxex, m=1, ys=xex y0 = Cex y = xex + Cee
8 cze 11:46
wojtek: czyli ostatecznie y'−y = ex −−−> równanie niejednorodne (RN) y'−y=0 −−−> równanie jednorodne (RJ) rozwiązanie równania jednorodnego yo = Cex czyli całka ogólna równania jednorodnego (CORJ) wyznaczam CSRN − całke szczególną równania niejednorodnego metodą przewidywań układam układ równań z ys = ... i ys ' = ... ys = mxex ys' = mex + mxex wstawiam to do RN wychodzę na: mex + mxex − mxex = ex −−kasuje sie mxex mex = ex czyli m =1 czyli całka szczególna ys = mxex = xex na koniec całka ogólna równania niejednorodnego (CORN) jest równa sumie CSRN i CORJ czyli CORN = xex + Cex jeśli jakiś błąd to proszę "zgłosić" emotka
8 cze 12:16
wojtek: dzięki za pomoc emotka
8 cze 12:19