równanie różniczkowe
wojtek: Jest taki problem z równaniem różniczkowym.
y' − y = e
x − równanie niejednorodne (RN)
całka ogólna równania jednorodnego (czyli CORJ) wychodzi y=Ce
x
w poleceniu jest dane aby całkę szczególną równania niejednorodnego (CSRN) rozwiązać metodą
przewidywań
i tu natrafiam na dziwny problem, który nie występuje w innym przypadkach
mianowicie (tu przyjmę m jako stałą)
y
s=me
x
y'
s=me
x
jak podstawię do RN to kasuje mi się y' i y i
zostaje
0=e
x
jak to rozwiązać?
bo wynik jest w odpowiedziach taki: y=Ce
x + xe
x
z góry dzięki za odpowiedź
8 cze 11:14
jc: spróbuj y=mxe
x
8 cze 11:25
wojtek: okej, wyszło mi że
ys = mex + xex (CSRN)
a yo = Cex (CORJ)
moge to zapisać że CORN = CSRN + CORJ = mex + xex ?
bo te wyrażenia mex i Cex różnią się tylko nazwą stałych i jakby były takie same
oznacznie a nie że m, C to byłoby np 2Cex i chyba mogę skrocic i zapisac tak jak wczesniej,
nie?
8 cze 11:41
jc: Jeszcze raz. Podstawiasz ys=mxex i znajdujesz m. ex i tak da zero.
ys = mxex, m=1, ys=xex
y0 = Cex
y = xex + Cee
8 cze 11:46
wojtek: czyli ostatecznie
y'−y = e
x −−−> równanie niejednorodne (RN)
y'−y=0 −−−> równanie jednorodne (RJ)
rozwiązanie równania jednorodnego
y
o = Ce
x czyli całka ogólna równania jednorodnego (CORJ)
wyznaczam CSRN − całke szczególną równania niejednorodnego metodą przewidywań
układam układ równań z y
s = ... i y
s ' = ...
y
s = mxe
x
y
s' = me
x + mxe
x
wstawiam to do RN
wychodzę na:
me
x + mxe
x − mxe
x = e
x −−kasuje sie mxe
x
me
x = e
x
czyli m =1
czyli całka szczególna y
s = mxe
x = xe
x
na koniec całka ogólna równania niejednorodnego (CORN) jest równa sumie CSRN i CORJ
czyli
CORN = xe
x + Ce
x
jeśli jakiś błąd to proszę "zgłosić"
8 cze 12:16
wojtek: dzięki za pomoc
8 cze 12:19