..........
nikola: trasa rowerowa wokoł jeziora ma długośc 12 km. 2−och rowerzystów wyruszylo z tego samego
miejsca i jada w tym samym kierunku. srednie predkosc jednego z nich jest o 5km/h mnijejsza
niz drugiego. do ponowngo spotkania rowerzystów doszlo gdy szybszy wykonal 4 okrazenia o
wolniejszy 3. Jakie były srednie predkosci rowerzystow
5 sty 17:14
krzysiek: 15km?
5 sty 17:15
nikola: w odpowiedzi jest podane ze 15km/h i 20km/h.... mozesz mi poweidzec jak to obliczyles
5 sty 20:38
Eta:
v
1 −−− prędkość średnia pierwszego rowerzysty
v
2= v
1 − 5 −−− " " " drugiego
czas t
1= t
2
s
1 =4*12km = 48km
s
2= 3*12km= 36km
36*v
1= 48( v
1−5) /: 12
3v
1 = 4( v
1−5) => v
1= 20 km/h to v
2 = 20 −5= 15 km/h
6 sty 00:35