Uklad rownan parametrycznych
CASIO: Wykaz, ze jesli punkt P(x
0, y
0) nalezy do prostej l danej rownaniem Ax+By+C=0 to uklad
rownan parametrycznych:
| ⎧ | x = x0 + Bt | |
| ⎩ | y = y0 − At |
|
opisuje prosta l
8 cze 10:20
CASIO: ?
8 cze 12:23
Leszek: wystarczy podstawić podane równania parametryczne do równania ogólnego prostej
i wychodzi że: Axo + Byo + C = 0
8 cze 12:28
Jerzy:
A(x0 + Bt) + B(y0 − At) + C = 0 ⇔ Ax0 + ABt + By0 − ABt + C = 0 ⇔
⇔ Ax0 + By0 + C = 0 ⇔ P(x0,y0) należy do prostej l
8 cze 12:29
CASIO: Ok dziekuje
8 cze 13:40