funkcja z parametrem
gosia17:
2007
Niech f(x)=∑ |x+k|+|x−k|. Ile wartości parametru a spełnia równanie f(a2−3a+2)=f(a−1)?
n=1
8 cze 08:27
Leszek: Pomylka ! Co to jest k ?
8 cze 08:31
gosia17: tak powinno byc na dole k=1, wiec jak to rozwiązać?
8 cze 09:03
gosia17: up
8 cze 19:36
gosia17: nikt tego nie umie?
9 cze 08:48
Leszek: zadanie nie jest trudne , a jedynie jest pracochłonne , zajmuje dużo miejsca
przedstawiam jedynie szkic rozwiązania:
należy rozpisać wartości bezwzględne i otrzymujemy trzy przypadki
1) x∊(−∞;−k)
2) x∊<−k;k)
3) x∊<k;+∞)
w każdym przedziale będzie inny wzór funkcji
f(x)=−2x dla (1)
f(x) = ∑ 2k = ...... dla (2)
f(x) = 2x dla (3)
następnie uwzględniamy podany warunek
np. dla f(x)=2x
2(a2−3a+2)=2(a−1)
i otrzymujemy a=1 lub a=3
ROZWIAZ TO ZADANIE DO KONCA !
9 cze 12:09
g: Chyba raczej
1) x ∊ (−∞; −2007> f(x) = −4014x
2) x ∊ (−2007, 1)
3) x ∊ <1; 2007) f(x) = [x]*2x + ∑12007 2k − ∑1[x] 2k ([x]=podłoga)
4) x ∊ <2007; +∞) f(x) = 4014x
Nie można uzależniać dziedziny x od k, bo k jest indeksem sumowania.
9 cze 13:25
g: Znajdowanie wartości funkcji f(x) jest niepotrzebne. Wystarczy zauważyć, że f(−x) = f(x).
|−x+k| + |−x−k| = |x−k| + |x+k|
Dlatego też trzeba rozważyć dwa przypadki dla a:
(a2−3a+2) = (a−1)
(a2−3a+2) = −(a−1)
9 cze 14:25