zadanie oblicz drogę
kami:

Statek przepływa obok latarni morskiej z prędkością 15km/ h. Gdy statek znajdował się w punkcie
A kąt między kierunkiem na reflektor latarni, a kierunkiem ruchu miał kąt 0 30 . Po 15 minutach
statek znajdował się w punkcie B kąt ten miał miarę 0 60 . Oblicz odległość BL.
obliczylam kąty i wiem że to trójkat równoramienny, potem narysowalam wysokosc z wierzchołka b
i z własności 30, 60,90 co mam wyliczyć prędkośc czy drogę trochę się pogubiłam
7 cze 22:49
Leszek: rozumiem że a=A, b=B, L −punkt latarni
wówczas w ΔABL kąty wierzchołkowe wynoszą dla A=30o ; B=120o i L=30o
obliczam drogę AB=v*t=15km/h * 0,25h= 3,75 km
ΔABL jest równoramienny
czyli BL=AB=3,75 km
8 cze 12:24