Wyznacz argumenty, dla których funkcja przyjmuje...
Przemek: Cześć. Mam zadanie: Wyznacz argumenty, dla których f(x) ≤ 2, gdy f(x) = 2(x−5)2+2. Jak
rozwiązać zadanie tego typu?
7 cze 22:04
6latek: 2(x−5)2+2≤2
2(x2−10x+25)+2≤2
2x2−20x+50+2≤2
2x2−20x+50+2−2≤0
2x2−20x+50≤0 (dziele oboe strony nierownosci przez 2
x2−10x+25≤0
dalej Ty
7 cze 22:10
Jack: wyznacz argumenty (iksy) dla ktorych f(x)≤ 2(funkcja przyjmuje wartosci mniejsze rowne dwa)
skoro f(x) = 2(x−5)2 + 2
no to f(x) ≤ 2 ⇔ (wtedy i tylko wtedy gdy)
2(x−5)2 + 2 ≤ 2
7 cze 22:12
Jack: x2 − 10 x + 25 ≤ 0
(x−5)2 ≤ 0
dla x = 5 mamy 0 ≤ 0 (zatem nierownosc jest spelniona)
dla innych nie jest, zatem rozw. to x = 5.
7 cze 22:13