Całki krzywoliniowe
Michał: ∫xdx + (x+y)dy , jeśli K jest odcinkiem o początku w punkcie (−1,0) i końcu (0,2)
kolejny przykład − jak wyznaczyć funkcje parametryczną ?
7 cze 21:52
Mariusz:
x=t−1
y=2t
t∊[0,1]
7 cze 21:56
jc:
x(t) = −1 + t
y(t) = 2t
t ∊ [0,1]
7 cze 21:56
Michał: i czemu tak ? skąd to się bierze ?
7 cze 21:57
Michał: 
Pomoże ktoś wytłumaczyć
8 cze 09:08
jc: Nie miałeś algebry?
t →A + t (B−A), t∊[0,1]
Poruszasz się się od A w kierunku B, w chwili t=0 jesteś w A, w chwili t=1 w B.
Zobacz, gdzie będziesz w chwili t=1/2, 1/3, 2/3, ...
8 cze 09:14
Jerzy:
albo: prosta przechodząca przez te punkty ma równanie: y = 2(x +1) ,
wprowadzasz parametr: x + 1 = t ⇔ x = t − 1 i y = 2t
dla x = −1 t = 0
dla x = 0 t = 1
stąd: t∊ [0,1]
8 cze 09:20