Pochodne cząstkowe funkcji uwikłanej
Benny: Oblicz pochodne cząstkowe funkcji uwikłanej z=f(x,y), jeśli:
z
3−3xyz+8=0
Po x:
3z
2*z'−3yz−3xyz'=0
Jak zapisać ładnie, aby było wiadomo, że z' to pochodna po x?
Po y:
3z
2z'−3xz−3xyz'=0
itd.
Druga po x liczę pochodną po x tego po prawej i w miejsce z' wstawiam to równanie?
7 cze 21:28
jc: Powszechną notacją jest odpowiednik df/dx. d zastępujemy specjalnym symbolem.
Od pewnego czasu wybieram notację, którą widziałem w kilku książkach o solitonach:
fx, fy, fxy (pochodna wzgledem x, wzgledem y, względem x, potem y).
7 cze 21:36
Benny: Trochę może być mylące, bo w pochodnych cząstkowych idziemy od zewnętrznej strony, czyli
powinno być w tym 3 przykładzie najpierw po y potem po x.
7 cze 21:38
jc:
(z3−3xyz+8)=0, z =f(x,y)
0=(f3−3xyf+8)x = 3f2 fx − 3xyfx − 3yf
(3f2 − 3xy) fx = 3yf
fx = yf /(f2 − xy)
Pozdobnie z pochodną wzgledem y.
7 cze 21:40
jc: fxy x jest bliżej f, y jest dalej. Zwykle to nie ma znaczenia.
7 cze 21:41
Benny: No ok, dzięki
7 cze 21:43