Płaszczyzny, poziom studiów, odległość między prostymi
Bystry inaczej: Znajdź odległość między prostymi (x,y,z)=(1+2t,1+2t,1+3t), (x,y,z)=(2+3t,3+4t,4+5t)
Wskazówka: Znajdź wysokość odpowiedniego równoległościanu.
Na moje oko te proste nie są równoległe, jednak może ktoś wie jak to zrobić?
Ja nie mam pojęcia...
7 cze 21:03
Jerzy:
Proste muszą być skośne
ich odległość liczysz dzieląc objętość równoległościanu zbudownego na wektorch
k1,k2 ,AB przez pole równoległoboku zbudowanego na wektorach k1, k2
k1,k2 wektory kierunkowe prostych
AB A ∊ prostej k1 , B ∊ prostej k2
7 cze 21:12
Bystry inaczej:

Coś takiego? wyznaczyłem sobie punkty A=[3,3,4] i B=[5,7,9]. Dobrze myślę?
7 cze 21:38
Jerzy:
k1 i k2 sa prostymi skośnymi
7 cze 21:44
Bystry inaczej: No ale to wtedy to dalej będzie równoległościan? Nie wiem jak to odpowiednio narysować,
mógłbyś zademonstrować?
7 cze 21:47
Mila:
(x,y,z)=(1+2t,1+2t,1+3t), (x,y,z)=(2+3t,3+4t,4+5t)
l
1:
x=1+2t
y=1+2t
z=1+3t
k
→=[2,2,3] wektor kierunkowy prostej l
1
P
0=(1,1,1) ∊l
1
l
2:
x=2+3t
y=3+4t
z=4+5t
u
→=[3,4,5] wektor kierunkowy prostej l
2
P
1=(2,3,4)
P
1P
0→[1,2,3]
=============
1 2 3
2 2 3
3 4 5
det(..)=2⇔proste są skośne
Równanie płaszczyzny równoległej do obu prostych
n
→=[2,2,3] x [3,4,5]=[−2,−1,+2] || [2,1−2]
n
→=[2,1,−2]
Niech P
0∊π
2*(x−1)+y−1−2(z−1)=0
2x−2+y−1−2z+2=0
π: 2x+y−2z−1=0
| | |2*2+3−2*4−1| | | 2 | |
d(P1(2,3,4),π)= |
| = |
| |
| | √22+12+22 | | 3 | |
7 cze 22:15
Bystry inaczej: Jejku Mila dzięki wielkie, ratujesz mi życie, dokładnie taki wynik miał wyjść!
7 cze 22:23
Mila:
Albo
π
2:
2*(x−2)+y−3−2*(z−4)=0
2x−4+y−3−2z+8=0
2x+y−2z+1=0
Odległość prostych skośnych jest odległością tych dwóch płaszczyzn
Posprawdzaj rachunki.
7 cze 22:24
Mila:
Cieszę się, dobry wynik.
7 cze 22:24