Kombinacje (rozne
6latek: Wykonano mnożenie
(x−1)(x−2)(x−3)*.....(x−98)(x−99)(x−100)
Jaki wspolczynnik otrzymano przy x99
7 cze 21:00
Jack: Hej,
to zadanie jest z kombinatoryki?
7 cze 21:02
6latek: Witaj

Tak wlasnie mam to zadanie z kombinacji
Ma wyjść x=−5050
7 cze 21:05
Jack:
Suma ciagu arytmetycznego
1 + 2 + 3 + 4 +....+99 + 100
| | 1 + 100 | |
S = |
| * 100 = 101 * 50 = 5050 |
| | 2 | |
i oczywiscie przed tym wszystkim minus.
7 cze 21:06
6latek: Jack
Z przykroscia muszse stweirdzic ze nie było jeszcze ciagow arytmetycznych i geometrycznych
7 cze 21:07
Jack: Nie powiem Ci jak to kombinacjami zrobic (bo nie mam zielonego pojecia).
Ja jedynie zauwazylem zaleznosc
(x−1) ma przy (potedze o jeden nizej od najwyzszej) = − 1
(x−1)(x−2) = x2 − 3x + 2 (bo −1 − 2 = − 3)
(x−1)(x−2)(x−3) = x3 − 6x2 + .... (bo −1 − 2 − 3 = −6)
(x−1)(x−2)(x−3)(x−4) = x4 − 10x3 + ...(bo − 4 − 3 − 2 − 1 = − 10)
itd
zatem otrzymujemy ciag arytmetyczny
−1 − 2 − 3 − .... − 100 czyli − (1+2+3+...+100)
7 cze 21:11
Mila:
(1+2+3+...+100)=50*101
1+100=101
2+99=101
masz 50 par
7 cze 21:39
6latek: Mysle ze tak będzie ale jak już mowilem nie było ciagow arytmetycznych
| | n(n+1) | |
Za to była indukcja i wiem ze suma 1+2+3+4+.... n= |
| |
| | 2 | |
Przed nawiasem jest (−) wiec mamy −5050
7 cze 21:41
Saizou :
6latek pewnie znasz opowiastkę o Gausie

S=1 + 2 + 3 +...+n
S=n +(n−1)+(n−2) +...+1
==================+
2S=(n+1)+(n−1+2)+(n−2+3)...+(1+n)=(n+1)+(n+1)+...+(n+1)= tych wyrażeń n+1
jest dokładnie n, zatem
2S=(n+1)n
7 cze 22:00
6latek: Witaj
Saizou 
Powiedz jak na uczelni ?
7 cze 22:05
Mariusz:
Prawidłowa pisownia to ta z scharfes s
Gauß
(u nas byłby to błąd ortograficzny taki jak pomylenie h, z ch czy rz z ż czy u z ó)
(lewy alt +225 na klawiaturze numerycznej)
7 cze 22:10
Saizou :
żyję, ale nie wiem jak długo

mam już dosyć, a teraz mam maraton
7 cze 22:11
6latek: I będziesz żyl

Zobacz
]Kacper tez przeżył
7 cze 22:13
Saizou :
Mariusz myślę, że to spolszczenie
7 cze 22:14