Kilka zadań na koniec roku, na jutro :(
Dodoo: 1.
Mając postać ogólną funkcji kwadratowej y=4x
2+3x−1
a) Napisz postać iloczynową,
b)Napisz postać kanoniczną
c)Podaj najmniejszą lub największą wartość funkcji, jeśli taką osiąga.
2. Rozwiąż nierówność x
2−x−6>0
3. Napisz postać iloczynową wielomianu: W(x)=x
3+5x
2−9x−45
4. Podziel wielomian W(x)=x
4−7x
3+17x
2−16x+4 przez dwumian (x−2)
| | x + 3 | | x2+5x−1 | |
5 Określ dziedzinę i wykonaj działania: W(x)= |
| + |
| |
| | x−1 | | 9x2−4 | |
6. Wiedząc, że liczby 5 i 12 są pierwszym i trzecim wyrazem ciągu arytmetycznego, oblicza a16 i
s16
7 cze 20:49
Jerzy:
Co od siebie ?
7 cze 20:50
Dodoo: A co mogę zaoferować?
7 cze 20:51
Jerzy:
wiesz co to jest Δ ?
7 cze 20:52
Dodoo: No tak
7 cze 20:52
Jerzy:
to licz
7 cze 20:52
Dodoo: Chodzi mi głównie o zadania 3,5,6. Chociaż nie pogardziłbym też resztą, sprawdziłbym ssobie
wyniki
7 cze 20:54
Jack: a) postac iloczynowa (wyglada tak a(x−x
1)(x−x
2) powstaje poprzez wyliczenie pierwiastkow − za
pomoca delty.
Δ = b
2−4ac znasz wzor?
b) postac kanoniczna wyglada w ten sposob a(x−p)
2 + q
W(p,q) to wierzcholek o wspolrzednych p i q. Wyliczasz je ze wzoru
albo po prostu q = f(p) czylo jak obliczysz p, to podstawiasz do funkcji w miejsce iksa.
7 cze 20:54
Jerzy:
albo, rozłóż na czynniki: y = 4x2 + 4x − x − 1 = 4x(x+1) − 1*(x+1)
7 cze 20:54
6latek: albo tak
a
1=5
a
2=x
a
3= 12
2x=5+12 to x= 8,5
czyli a
2= 8,5
r= a
2−a
1= 3,5
a
16= a
3+13r podsatw i policz
podstaw dane i policz
7 cze 20:56
Jack: 3.W(x) = x3+5x2−9x−45
szukasz pierwiastkow tego rownania (czyli dzielnikow wyrazu wolnego i wyrazu przy najwiekszej
potedze iksa)
zatem szukamy dzielnikow 45 (bo przy x3 jest 1). dzielniki 45 to np 3,−3,5,−5,9,−9
mozna latwo zauwazyc ze 3 jest pierwiastkiem. zatem
w(x) = x3+5x2−9x−45 dzielimy przez (dwumian) x−3
dostaniesz wtedy rownanie kwadratowe i lacznie masz 3 pierwiastki (2 z rownania kwadratowego, i
ta trojka).
7 cze 20:58
Jack: 5.
dziedzina...
Przez co nie mozna dzielic w matematyce? − przez zero
zatem mianowniki obu ulamkow musza byc rozne od zera.
Co do wykonania dzialania (dodawania ulamkow) no to wspolny mianownik i do dziela.
7 cze 20:59
Dodoo: Hmm to tak...
y=4x2+3x−1
p=−b2a = −38
q=−Δ4a=−2516
Δ=−b2−4ac= 9+16=25
√Δ=5
x1= =3−58=−1
x2=−3+58=14
Iloczynowa:
y=4(x−1)(x−14)
Kanoniczna:
y=4(x+3)−−2516
Dobrze?
7 cze 21:01
Jack: Δ = b
2 − 4ac
a nie
−b
2 − 4ac, aczkolwiek wynik masz dobry (hmm)
Δ = 25
zatem postac iloczynowa
kanoniczna
7 cze 21:19
Mariusz:
Wątpie czy wie co to jest Δ
Musiałby poczytać o funkcjach symetrycznych
8 cze 05:15