Przestrzeń zdarzeń elementarnych
Orany: Urna zawiera 3 czerwone kule i 4 czarne . Wyciągnieto 3 kule
| | | |
Mam takie pytanie wiem że Przestrzeń zdarzeń elementarnych = | Jednak zastanawia mnie |
| | |
dlaczego nie można zrobić
że Przestrzeń zdarzeń elementarnych = 7*6*5 . Czy to nie jest tak że 1 kule wyciąne na 7
sposobów , 2 na 6 i 3 na 5 ?
Pozdrawiam
7 cze 20:33
Jerzy:
To jest obojętne, ale do końca zadania musisz być konsekwentny , albo istotna kolejność , albo
nie
7 cze 20:34
Orany: Czyli np....
Czyli Przestrzeń zdarzeń elementarnych dla takich przypadków w tym zadaniu.. :
Bez Zwracania ( Kolejnosc nie jest ważna) to
Bez Zwracania ( Kolejnosc jest ważna) to
7*6*5
Ze zwracaniem (Kolejnosc nie jest ważna) to:
Ze zwracaniem (Kolejnosc jest ważna) to:
7*7*7
?
Przepraszam za takie pytania ale staram się to jak najlepiej pojąć .
7 cze 22:24
Jerzy:
2) Kolejność istotna:
a) bez zwracania: 7*6*5
b) ze zwracaniem: 7*7*7 = 7
3
8 cze 06:07