Narysuj wykres funkcji
kinia: Narysuj wykres funkcji f(x)= 2
x+1 +2. Podaj jej własności.
Prosiłabym o wytłumaczenie zadania, jestem słaba z matematyki
7 cze 20:31
zef: Początkowo masz wykres funkcji f(x)=2x
Przesuwasz wykres o 1 jednostkę w lewo i otrzymujesz funkcję:
f(x)=2x+1
Teraz funkcję przesuwasz o 2 jednostki w górę i otrzymujesz
f(x)=2x+1+2
Czyli rysujesz najpierw te swoje 2x i przesuwasz tak jak napisałem.
7 cze 20:33
kinia: Ok dzięki wielkie! Chyba łapię
7 cze 20:35
zef:
![rysunek](rys/123787.png)
Niebieski to końcowy wykres
7 cze 20:39