Zad 1 Rozwiąż równanie : 7-x/3 = x+1/7
xxx: Zad 1 Rozwiąż równanie :
7−x/3 = x+1/7
Zad.2 Usuń niewymierność z mianownika
−√2/5√7
Zad 3 Liczba a = 5 jest zaokrągleniem liczby x=5,4. Oblicz błąd bezwzględny i błąd względny z
dokładnością do 0,3 %
Zad4 Oblicz
3√5(5+8√3−√5)−4√3(√3−5)−2√5(√5−1) =
Zad 5 Uprość wyrażenie
(2x+3)²+(5−x) (5+x) =
Zad 6 Oblicz
(6√2−5)² =
Zad7. Oblicz
8(√2+7)²+(3−√2) (3+√2) =
7 cze 20:30
Janek191:
z.1
7*( 7 − x) = 3*( x + 1)
49 − 7 x = 3 x + 3
49 − 3 = 3 x + 7 x
10 x = 46 / : 10
x = 4,6
=====
8 cze 08:32
Janek191:
| | −√2 | | √7 | | − √2*7 | | √14 | |
z.2 |
| * |
| = |
| = − |
| |
| | 5√7 | | √7 | | 5*7 | | 35 | |
8 cze 08:34
Janek191:
z.5
Zastosuj wzory : (a + b)2 = a2 +2 a*b + b2
(a − b)*(a +b) = a2 − b2
z.6
Zastosuj wzór
(a − b)2 = a2 − 2 a*b + b2
z.7 Jak wyżej.
8 cze 08:37