Zbadaj parzystość i nieparzystość funkcji
Stark: Zbadaj, które z podanych funkcji są parzyste, a które nieparzyste
a) y= x * sin x
Bardzo proszę o dokładne wyjaśnienie co i jak
7 cze 19:50
Jerzy:
a) f(−x) = (−x)*sin(−x) = −x*(−sinx) = x*sinx = f(x) ... parzysta
7 cze 19:56
Jerzy:
| | sin(−x) | | −sinx | | sinx | |
b) f(−x) = |
| = |
| = − |
| |
| | 2 + (sin(−x))2 | | 2 + (−sinx)2 | | 2 + sin2x | |
..nieparzysta
7 cze 19:57
Jerzy:
| | cos(−x) | | cosx | |
c) f(−x) = |
| = |
| = f(x) ... parzysta |
| | 3 + cos(−x) | | 3 + cosx | |
7 cze 19:58
Stark: Dziękuję!
7 cze 20:06
Stark: Czy mogłabym prosić jeszcze taki przykład:
y=(sin x − cos x)
2 − 1
Obliczam że:
f(−x) = [sin(−x) − cos(−x)]
2 − 1 = [−sin x + cos x]
2 − 1 = sin x
2 − 2sin x*cos x + cos x
2 −
1 = − 2 sin x * cos x
czyli niby funkcja nieparzysta, jednak w odpowiedziach jest parzysta

Nie wiem czy ostatnie
działanie jest dobre, przyjęłam, że sin x
2 + cos x
2 = 1
7 cze 20:15
Jerzy:
Masz błąd:
f(−x) = [−sinx − cosx]2 − 1
7 cze 20:23
Stark: a przy cos nie powinien być też minus? Przyjęłam że −(−cos x) = cos x
7 cze 20:25
Jerzy:
cos(−x) = cosx [ funkcja parzysta]
7 cze 20:25
Stark: Okey.. Czyli cos jest zawsze parzysty, tak?
7 cze 20:32
Jerzy:
to jedyna funkcja trygonometryczna parzysta, pozostałe trzy są nieparzyste
7 cze 20:33
Stark: Okej, w takim razie już rozumiem. Bardzo dziękuję!
7 cze 20:38