Całki Krzywoliniowe
Michał: ∫xdx+ xydy ,jeśli K jest dodatnio skierowanym okręgiem x2 + y2=4
jak obliczyć tą całkę ?
7 cze 19:39
Michał: Nie wiem jak wyznaczyć równania parametryczne
7 cze 19:43
Jerzy:
całką jest + ?
7 cze 19:46
Michał: Skierowana
7 cze 19:49
Jerzy:
czy pod całka jest: xdx + xydy ?
7 cze 19:51
Michał: tak
7 cze 19:51
Jerzy:
x = 2cost x' = −2sint
y = 2sint y' = 2cost
t ∊ {0,2π]
... = ∫ [−4sintcost + 4sintcost*2cost]dt = 2∫sin2t(2cost − 1)dt
7 cze 19:55
Michał: jak wyznaczasz te równania parametryczne możesz powiedzieć
7 cze 19:56
Jerzy:
zwykła parametryzacja okręgu ośrodku S(0,0) i promieniu 2
7 cze 19:59
Michał: czemu liczy się pochodom po tym x i y ?
7 cze 20:04
Jerzy:
dx = x'
dy = y'
7 cze 20:06
Michał: *pochodną
7 cze 20:06
Michał: aaa rozumiem

Wielkie dzięki
7 cze 20:09
8 cze 14:10