Wykonaj działania
Mateusz: Witam proszę o rozwiązanie tego przykładu
[1x+1+x]*[xx−1−1]−[1x+1+1]*[1x−1−x]
7 cze 19:32
6latek: Jeśli to jest czesc calkowita liczby to nie pomoge
7 cze 19:34
MATEUSZ: Czy mógłby ktoś pomóc bo potrzebuje na jutro
7 cze 23:05
g:
| x2+x+1 | | 1 | | x+2 | | −x2+x+1 | |
| * |
| − |
| * |
| = |
| x+1 | | x−1 | | x+1 | | x−1 | |
| | x3+2x2−2x−1 | | (x3−3x2+3x−1)+5*(x2−x) | |
= |
| = |
| = |
| | (x+1)*(x−1) | | (x+1)*(x−1) | |
| | (x−1)3+5*x*(x−1) | | (x−1)2+5x | |
= |
| = |
| = |
| | (x+1)*(x−1) | | x+1 | |
8 cze 08:16